Jaguar-entusiasten: ”I-PACE är min dröm om stil, klass och design”

Jaguar, Nyheter - 7 november 2019

Jaguar-entusiasten: ”I-PACE är min dröm om stil, klass och design”

Matti Tiks har alltid varit svag för snygga sportbilar med starka bensinmotorer. Men nu har han istället valt att köra en eldriven SUV.

– Jag föll som en fura när jag såg den första bilden på Jaguar I-PACE. För mig är det drömmen om att köra sportbil i en SUV, säger Matti Tiks.

Leksaksbilar kan vara inledningen på en livslång längtan, som slutligen leder till en lycklig kärleksaffär. Fråga Matti Tiks.

Vad som började i 10-årsåldern med en miniatyrmodell av Jaguar Mk II, fortsatte sedan mest som en ouppnåelig dröm under många år. I dag har den före detta yrkesofficeren och sedermera campingägaren Matti Tiks i Lerum utanför Göteborg låtit sin barnsliga bildröm bli till verklighet.

– Man får ju sätta upp mål här i livet. Även om man inte alltid kan genomföra vad man vill gäller det att aldrig sluta drömma, säger Matti Tiks som numera är modellrepresentant för I-PACE i Svenska Jaguarklubben.

Har kört flera elbilar

Att det skulle bli en elbil var självklart. Matti hade kört några mindre modeller på el, men föll som en fura redan när han såg den första officiella bilden på Jaguar I-PACE.

– Jag beställde bilen direkt, och det blev den läckra röda modellen. Jag skrev på kontrakt i januari förra året och kunde hämta ut bilen i oktober 2018. Att I-PACE blev Årets Bil i Världen säger allt: För mig är det som att köra sportbil i en SUV. En underbar känsla! Dessutom är den grymt läcker i linjerna. Jag valde också en ljus inredning för att få harmoni interiört.

Trio i Jaguar

Med en trio skönheter i garaget måste Matti Tiks kännetecknas som en färgstark Jaguar-konnässör. Förutom I-PACE äger han en svart Jaguar XKR och en röd F-TYPE cabriolet.

Han menar att I-PACE på ett naturligt sätt knyter samman Jaguarmärkets sportiga image i sin långa tradition av bilbyggande.

– Jaguar sticker alltid ut. Min röda I-PACE går aldrig obemärkt förbi. Den är ju ganska ovanlig fortfarande, så det finns ett stort intresse bland folk. De kommer fram på gatan och undrar vad det är för bil och jag förklarar att det är en elbil. I-PACE är allt annat än en dussinbil.

Vad kännetecknar den där drömmen om en Jaguar?

– Tre saker: Stil, klass och design. Titta på en elegant E-TYPE men även nya XK-modellen som många säger kommer att bli en lika exklusiv samlarbil i framtiden. Det är definitivt en kommande klassiker.

Som skapad för slott och herresäten

I somras gjorde han en långresa med bilen till Bålsta för möte med Svenska Jaguarklubben.  Annars blir det framför allt kortare resor över helgerna till spännande slott och herresäten med god mat och dryck som extra krydda.

– Luftfjädringen gör att I-PACE är som gjord att köras på mindre vägar. Sedan är det såklart extra kul med fyrhjulsdriften, de 400 hästkrafterna och accelerationen från 0 till 100 på 4,8 sekunder. Jag har kommit upp i den åldern när det gäller att gå all in. Alla har sina egna hobbyer och vi är många som tycker om bilar, inte minst vi i Svenska Jaguarklubben med otroligt många aktiva medlemmar.

Nästa år äger den årliga Jaguarträffen rum i Östersund. Matti Tiks har många sköna mil framför sig i sin helt eldrivna Jaguar. Men även om han är fullt nöjd med sin I-PACE slutar Matti aldrig helt att drömma:

– Jag har ännu en önskan på min bucket list: En äkta Jaguar Mk II. Jag har såklart tjuvtittat på Kommissarie Morses röda.

Jaguar I-PACE finns tillgänglig för omedelbar leverans. 

Jag vill veta mer om I-PACE och boka provkörning