”Vi behövde inte följa några regler när vi utvecklade Jaguar I-PACE”

Jaguar, Nyheter - 7 november 2019

”Vi behövde inte följa några regler när vi utvecklade Jaguar I-PACE”

Med den här modellen hoppar vi med fötterna först in i en oerhört spännande framtid.” Ian Callum, designchef Jaguar

Jaguar I-PACE, designad och utvecklad i Europa, har redan vunnit 55 priser världen över sedan den introducerades för ett år sedan. Det är en helt eldriven bil som tack vare sina dubbla elmotorer, en på varje hjulaxel, erbjuder fyrhjulsdrift och framkomlighet som en SUV. Den är dessutom snabb som en sportbil: Accelerationen 0 till 100 km/h anges till 4,8 sekunder.

Utvecklad enbart för eldrift

I-PACE är byggd på en helt ny grundarkitektur, utvecklad enbart för eldrift. Det kraftfulla litiumjonbatteriet på 90 kWh med är placerat i bilens golv, vilket ger goda vägegenskaper och bidrar till bra utrymmen för både passagerare och bagage.

Att I-PACE är konstruerad för eldrift redan från början har också gett Jaguar en ny frihet när det gäller designen. Utan att behöva ta hänsyn till gammal skrymmande teknik som förbränningsmotor och bensintank har man fått skapa en bil precis som man vill ha den. Och detta har designchefen Ian Callum utnyttjat till max.

– Vi behövde inte följa några regler utan kunde skapa en helt ny modell som tar Jaguars design till en ny nivå.  Bilar ser bäst ut när de inte har så mycket vikt över bakhjulen, det är därför bildesigners ofta försöker ”trycka fram” kupén så långt som möjligt. Eftersom I-PACE inte har någon förbränningsmotor fick vi chansen att gå ytterligare ett steg och bygga bilens kupé helt mellan hjulen, säger Ian Callum.

Toppmodern ”cockpit”

Den nya tekniska struktur som ligger till grund för I-PACE har också skapat stora friheter för Jaguar när det gäller interiören. Inredningen är toppmodern med en ”cockpit” med flera skärmar, digitala kontroller och instrument. Samtidigt är den ombonad och välbyggd med tydliga kopplingar till Jaguars klassiska hantverkskunnande. Genomgående har material av högsta klass använts och många omtänksamma detaljer skapar en helhet som påminner om att detta är en bil i den högsta premiumklassen.

Sportbilen C-X75 är min favoritjaguar – och det finns mycket av de formerna i I-PACE. Med den här modellen hoppar vi med fötterna först in i en oerhört spännande framtid, säger Ian Callum.

 

Jaguar I-PACE finns tillgänglig för omedelbar leverans. 

Jag vill veta mer om I-PACE och boka provkörning